Nu påbörjas rivningen av dammen i Storbäcken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nu inleds arbetet med att åtgärda vandringshindret vid dammen i Storbäcken, Ostvik/Östanbäck.

Förberedelserna med planering av åtgärd och tillståndsprocess för miljödom har varit omfattande.

Åtgärdens syfte är att skapa förutsättningar för fria vandringsvägar högt upp i vattensystemet. Målarterna för denna insats är framförallt gädda och abborre som simmar upp från havet till bäcken för att leka. Men historiskt har många arter vandrat upp i Storbäcken bl. a. lax, öring och harr.

Dammen som finns idag kommer ersättas av en cirka 145 meter lång forssträcka.

Denna åtgärd ingår i ett stort projekt för kustmynnande vattendrag i Västerbotten och finansieras av Havs- och vattenmyndigheten.

Arbetet beräknas 2-3 veckor, ni är varmt välkomna att besöka oss på plats. Kontaktperson Malin Isaksson, Fritid Skellefteå

Författare: Skellefteälvens Vattenråd VRO8

Vattenmyndigheten arbetar för att få viktiga samhällsgrupperingar att aktivt vilja delta i vattenförvaltningen på flera sätt. Vattenmyndigheten och länsstyrelserna har bland annat stöttat utvecklingen av lokala samverkansorgan, så kallade vattenråd. Vattenråd är de regionala och lokala forum där berörda aktörer kan mötas och diskutera gemensamma vattenfrågor. Vattenråd är också ett forum där alla inom ett avrinningsområde aktivt kan delta för att påverka vattenförvaltningens inriktning och hur det ska fungera. Vattenrådet blir ett samverkansorgan inom avrinningsområdet och fungerar som en länk mellan ansvariga myndigheter, berörda intressenter och allmänhet, ett naturligt forum för samverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s