Nytt kustharrprojekt i Skellefteå kommun

harrbacken-kinnback
Mynningen av Harrbäcken vid Kinnbäck, ett av kustvattendragen där harryngel planeras att sättas ut.

Nu börjar Skellefteå kommun planera för att återetablera kustharr i mindre vattendrag där arten varit försvunnen sen i början eller mitten av 1900-talet. Vi känner till minst 10 mindre vattendrag där kustharren har gått upp för lek tidigare. Försurning och dammar har varit de främsta orsakerna till att harren försvunnit. Men nu ser vi att vattenkvaliteten börjar bli lite bättre samtidigt som vi åtgärdar vandringshindren och skapar bättre biotoper för fisken säger Malin Isaksson, projektledare på Fritidskontoret.

Harrprojektet ingår i ett större åtgärdsprojekt för kustvatten inom kommunen som beviljats medel från Havs- och vattenmyndigheten. Harr ska avelsfiskas i Tåmeälven och ögonpunktad rom ska sedan sättas ut i grusbackar på lämpliga lokaler i mindre kustmynnande vattendrag. Ynglen väljer sedan själva den mest optimala tidpunkten att krypa upp ur gruset och börja äta.

Genetiska undersökningar har visat att Tåmeharren är särskilt lämpad och anpassad till de speciella förhållanden som råder i de mindre kustbäckarna. Nu närmast kommer mark- och vattenägarna att informeras och tillstånd att sökas hos länsstyrelsen. Projektet är tänkt att pågå i tre år.

Författare: Skellefteälvens Vattenråd VRO8

Vattenmyndigheten arbetar för att få viktiga samhällsgrupperingar att aktivt vilja delta i vattenförvaltningen på flera sätt. Vattenmyndigheten och länsstyrelserna har bland annat stöttat utvecklingen av lokala samverkansorgan, så kallade vattenråd. Vattenråd är de regionala och lokala forum där berörda aktörer kan mötas och diskutera gemensamma vattenfrågor. Vattenråd är också ett forum där alla inom ett avrinningsområde aktivt kan delta för att påverka vattenförvaltningens inriktning och hur det ska fungera. Vattenrådet blir ett samverkansorgan inom avrinningsområdet och fungerar som en länk mellan ansvariga myndigheter, berörda intressenter och allmänhet, ett naturligt forum för samverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s