Vattenkoll även på vintern!

provtagning
Jacob Wik Persson från Balderskolan tar vattenprover i Byskeälven januari 2017.

Varje månad året runt tar Skellefteå kommun vattenprover i älvarnas nedre delar. Syftet är att långsiktigt övervaka vattenkvaliten och följa trender. Resultaten ger också underlag till att klassa älvarna status och därmed behovet av eventuella åtgärder.

Direkt efter provtagning skickas proverna till Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala för analys. Alla mätresultat ligger ute på nätet och du kan ladda hem mätvärdena eller titta på datat i enkla diagram. Du hittar länkar till datat på sidan Rapporter och data.

Nu i vinter kommer en elev på gymnasiet att sammanställa och utvärdera alla årens provtagningar som sitt gymnasiearbete. Den rapporten kommer att bli klar i vår.

Författare: Skellefteälvens Vattenråd VRO8

Vattenmyndigheten arbetar för att få viktiga samhällsgrupperingar att aktivt vilja delta i vattenförvaltningen på flera sätt. Vattenmyndigheten och länsstyrelserna har bland annat stöttat utvecklingen av lokala samverkansorgan, så kallade vattenråd. Vattenråd är de regionala och lokala forum där berörda aktörer kan mötas och diskutera gemensamma vattenfrågor. Vattenråd är också ett forum där alla inom ett avrinningsområde aktivt kan delta för att påverka vattenförvaltningens inriktning och hur det ska fungera. Vattenrådet blir ett samverkansorgan inom avrinningsområdet och fungerar som en länk mellan ansvariga myndigheter, berörda intressenter och allmänhet, ett naturligt forum för samverkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s